אלימות כנגד הורים, על – ידי הילדים, הינה תופעה נדירה בחברה הישראלית, אך תופעה קיימת שכדאי להכיר.
מתי התנהגות הילד הופכת להיות אלימה ובעייתית? מה הסיבות שגורמות לילד להתנהג בצורה כזו ומה על ההורים לעשות במקרה בו הם מזהים אלימות של הילד כלפיהם?
"כבד את אביך ואת אימך" הינו ערך עליון בחברה הישראלית ואף אחד מעשרת הדיברות בתרבות ובמסורת היהודית מזה אלפי שנים. אנו כמעט ולא שומעים על מקרי אלימות של ילדים כלפי הוריהם, אך מדובר בתופעה שיכולה להתרחש. אלימות כלפי הורים יכולה להתבטא הן באופן של אלימות מילולית ואפילו עלולה להגיע לידי אלימות פיסית. אנו נתייחס לאלימות ולדרך הטיפול בה בדרכים שונות, תלוי בגיל של הילד האלים.
אלימות של ילד
כאשר מדובר בילד בגיל קטן, ועד לגיל הבגרות האלימות של הילד כלפי ההורה תתבטא בעיקר באופן של אלימות מילולית. במידה וישנה אלימות פיסית, לרוב יהיה מדובר בכוח פיסי מתון של הילד אשר אינו יכול לגרום לנזק פיסי ממשי, אך גם במקרה כזה צריך לעצור את האלימות ולחנך את הילד להתנהגות ראויה ולערכים.
אלימות של ילד כלפי ההורה יכולה לנבוע ממספר סיבות:
אלימות כתוצאה טראומה
במידה והילד עבר חוויה טראומטית, ההשלכות של אותה חוויה יכולה להתבטא בתוקפנות אלימה כלפי אחד או שני ההורים.
אלימות כתוצאה ממצב לחץ נפשי – לדוג', גירושין ופרידה של ההורים. מצב זה, יכול להביא את הילד למצב לחץ אשר הוא אינו יודע להתמודד איתו ולבטא את תסכולו באמצעים אלימים.
החברה הסובבת
במידה והילד נחשף במשך זמן ממושך לתוקפנות אלימה בחברה הסובבות אותו, לאו דווקא כשמדובר בתוקפות אלימה כלפי הילד עצמו. לדוג' חשיפה ממושכת לאלימות אצל קרובי משפחה, חברים קרובים אשר הילד מרבה לבלות אצלם, או אפילו אלימות מצד גננת/ מורה. אלא יכולים להביא את הילד להבנה שגויה שהתנהגות אלימה זו הינה לגיטימית.
אלימות במשפחה
אולי מדובר בגורם השכיח ביותר ומתחבר גם לסעיף הקודם. במידה ובמשפחה הגרעינית של הילד קיימת אלימות, אזי זה יהיה שכיח שהילד עצמו יגדל ויסגל לעצמו ערכים אשר בהם התנהגות אלימה הינה לגיטימית ומקובלת.
אלימות כתוצאה מאוטיזם
ילדים אשר נמצאים על הרצף האוטיסטי, לעיתים אינם מבחינים בין טוב ורע ויכולים לנקוט באלימות כלפי הסובבים אותם בכלל וכלפי הוריהם בפרט.
אלימות של בגיר
כאשר מדובר באלימות של ילד בגיר כלפי ההורה, זה כבר עניין אחד. במקרה כזה מדובר במעשה פלילי לכל דבר ועניין, כאשר מדובר באלימות פיסית. יש לציין כי במידה ומדובר בהורה אשר הינו קשיש ונזקק לסיוע של אחד מילדים, ואשר ילדו נוהג בו באלימות, אזי מדובר במקרה של התעללות בחסר ישע, על פי החוק.
כלומר, החוק הישראלי לא נותן פרשנות שונה כאשר מדובר באלימות של ילדך, או של אדם זר. ההתייחסות של החוק הינה זהה.
לסיכום – כיצד על ההורה לנהוג?
במקרה ובמדובר בילד בגיר אשר נוקט באלימות כלפי אחד ההורים, אזי יש לפנות למשטרה ולהגיש תלונה כלפי הילד.
במידה ומדובר בילד קטין, ההורה צריך לנקוט בדרך שונה, תלוי בגיל ובסיבה לפרוץ האלימות.
אם ההורה לא יצליח להסביר ולחנך את הילד להתנהגות הרצויה או להרחיק את הילד מהגורם שמדברן אותו לנהוג בצורה כזו, אזי מומלץ לגשת לבעל מקצוע (יועץ חינוכי בבית הספר, פסיכולוג וכו') על מנת לטפל בבעיות האלימות של הילד, על מנת שלא יגדל להיות אדם אלים.