צו הגנה יכול לייצר תוצאות קשות ומכבידות עבור מי שהצו הוצא נגדו. פעמים רבות, אותן התוצאות הן מוצדקות, עם זאת, ישנם פעמים ובהם הסנקציות החריפות האלו לא מוטלות כצדק. בסיטואציה כזו, עולה השאלה האם וכיצד ניתן לפעול לביטולו של צו ההגנה.
מהו צו הגנה?
צו הגנה הוא צו שניתן מכוח החוק למניעת אלימות במשפחה. הצו ניתן במצבים ובהם ישנו חשש מידי לאלימות במשפחה או לחילופין ניתן לאחר מקרה אלימות פרטיקולרי. בשתי הסיטואציות הזו, המותקפים יכולים להגיש לבית המשפט בקשה לצו הגנה.
במסגרתו של צו ההגנה, יטענו במעמד צד אחד (ללא התוקף), ויוכלו לקבל סעדים שונים שימנעו מגע (באופן זמני) עמם, למשל, איסור יצירת קשר, חובת יציאה מהבית או אפשרויות אחרות שמתאימות לנסיבות הקונקרטיות של המקרה. הצווים הללו מוגבלים בזמן וניתנים להארכה בהתאם לשיקול הדעת של בית המשפט.
ישנן שתי אפשרויות משמעותיות שיכולות לסייע במצב ובו מעוניינים לפעול לביטולו של צו הגנה. שתי האפשרויות הן או תקיפת הצו במהלך הדיון במעמד שני הצדדים או באמצעות ערעור על החלטת בית המשפט להוצאתו של הצו.
הגשת תצהיר נגדי
האפשרות הפשוטה יותר היא האפשרות לתקוף את הבקשה להוציא את הצו במסגרת הדיון במעמד שני הצדדים. המשמעות הפרקטית היא שיש צורך לשכור עורך דין לענייני משפחה (ועדיף אחד שתחום ההתמחות שלו הוא צווי הגנה) ולהגיש תצהיר שמוכיח שאין אמת בטענות של מגישי הצו.
משום שהנטייה של בית המשפט היא לטובתם של מגישי הבקשה הרבה פעמים (בייחוד אם הצו ניתן לאחר מעשה אלימות קונקרטי), יש צורך בבנייה של טיעונים חזקים מאוד שיוכיחו לבית המשפט שאין סכנה לאלימות.
כיצד ניתן להוכיח זאת?
ישנן כמה אפשרויות העומדות בפני מי שמעוניין להוכיח שאיננו מהווה סכנה. כמו בכל הליך משפטי, יש להביא ראיות שיוכיחו את הטענות. לכן, יש צורך בהבאתם של עדים שונים שיכולים להעיד על ההתנהלות השוטפת של האדם, להראות שלא מדובר באדם אלים או כאלו שיכולים לסתור את הטענות שהטיחו מגישי הצו.
בנוסף, כל ראייה אחרת שיכולה לסייע במצב זה יכולה להיות נהדרת. ישנם מקרים ובהם גם בדיקות פוליגרף יכולות להיות ראייה מסוימת (ישנה מחלוקת בפסיקה מה מקומה של בדיקת פוליגרף ולכן השימוש בעזר זה הוא תלוי שופט).
ערעור על ההחלטה
במידה ובית המשפט לא קיבל את העמדה המנוגדת והחליט שכן להוציא את הצו בכל זאת, הדרך עדיין לא נחסמה. האפשרות השנייה היא להגיש ערעור לבית משפט מחוזי על ההחלטה הזו. במסגרת הערעור יש לטעון מדוע פסק דינו של השופט שגוי ולהעמיד את הטענות השונות שיכולות לסייע בביטול הבקשה.
גם כאן, ישנן שיטות המותאמות לטענות העובדתיות השונות של הצדדים – כדאי מאוד להיוועץ עם עורך דין מומחה בנוגע לסיכויי ההצלחה.