הדין הפלילי בישראל עורך הפרדה ומבחין בין עבירות רצח לבין עבירות הריגה. בהרבה מדינות נוספות בעולם מתקיימת הפרדה כזאת אשר שמה דגש על הכוונה העומדת מאחורי עבירות המתה. במידה ומתקיימת עבירה משמעותית או אינה מתקיימת כוונה כלל – העונש יהיה שונה ואף קיצוני בחומרתו. חשוב להכיר את ההבדלים בין השניים.
במידה ואתם סטודנטים למשפטים או חובבים של התחום, או שהנכם עוקבים אחרי משפטים ומעוניינים לדעת למה קיבל הנאשם את עונש כזה או אחר, הוסיפו לקרוא וגלו את כל הפרטים המשפטיים הרלוונטיים הנוגעים להבדל בין רצח להריגה.
כוונת תחילה
עבירות רצח הינן עבירת פליליות חמורות מאוד. מאחורי עבירות רצח עומדים המקרים החמורים ביותר והקשוחים ביותר לשפיטה ולדין עבור המערך הפלילי בישראל ובכלל בעולם. מדובר על מקרים של רצח בכוונת תחילה. עבירות רצח הינן עבירות פליליות אשר נוגעות לקטילת חיי אדם בכוונה. בספר החוקים הישראלי מצוינות עבירות המתה במגוון דרגות חומרה.
הקריטריונים הנבחנים הם: סוג העברה והנסיבות לביצועה. חומרת העונש נקבעת על פי שני אלה ועל פי בחינת כוונת התחילה במעשה. קיים הבדל משמעותי מאוד בין גרימת מוות ברשלנות לדוגמה, לעומת רצח בכוונת תחילה בחוק הישראלי. אף שגם עבירות רצח וגם עבירות הריגה כרוכות בעונש ארוך שנים, עבירות הריגה מכיוון שהן גרימת מתוות שלא בכוונת תחילה מהוות עבירות חמורות הרבה פחות ולכן עונשן פחות ביחס לרצח.
כיצד מטופלות עבירות רצח והריגה בדין הפלילי?
הדין הישראלי עורך הפרדה בין מקרי הריגה ורצח בגלל החשיבות של הכוונה מאחורי מקרים אלה. עורכים בחינה של המקרה משני היבטים, שלרוב נקראים: יסוד נפשי ופיזי. היסוד הנפשי מתייחס לכוונת התחילה במקרה, האם קיימת או לא. ישנם שלושה מרכיבים אשר דרכם עורכים הבדלה בין מקרי הריגה לרצח:
- מרכיב ההכנה – אפשרות להוכיח שהנאשם הכין את עצמו מראש למעשה ההריגה
- מרכיב ההחלטה – אפשרות להחליט שהנאשם החליט באיזשהו רגע בזמן להרוג את הקורבן
- מרכיב היעדר קנטור – אפשרות להוכיח שהקורבן לא התגרה בנאשם בסמוך לאירוע
ככל שהמרכיבים האלה יותר ברורים במקרה, ייחשב המקרה כמקרה רצח ולא כהריגה.
מה הוא ההבדל בענישה?
החוק הישראלי רואה נטילת חיי אדם כעבירה בין החמורות ביותר הקיימות וזאת בשל פגיעה בקדושת החיים ובגרימת נזק חמור שאין להשיב לאחור. לכן, העונש על רצח הוא העונש המרבי ביותר שהחוק הישראלי מאפשר והוא מאסר עולם – אשר עומד על 20 עד 30 שנה כליאה ברוב המקרים. לעומת זאת במקרים בהם הורשעה הנאשם בהריגה, במקרים בהם עשה מעשה נמהר או ללא כוונה מוקדמת, יורשע הוא בביצוע הריגה, אשר נחשבת פחותה ברמת החומרה שלה מעבירות רצח. העונש הצפוי לאדם אשר ביצע מעשה הריגה הינו 20 שנות מאסר.