צווי הגנה הם הכלי העיקרי, העומד לרשותם של נפגעי עבירות, לשם קבלת הגנה ראויה, ולכל היותר, להרחקת הפוגעים מעליהם. אז מהם הצווים אותן ניתן להוציא, לאן יש להגיש את הבקשה ובאיזה מהם נבחר ובאילו מקרים?
צווי הגנה מהם
צווי הגנה, ככלל, הם צווים אשר נועדו להגן על האזרחים מפני מפגעים אופציונליים, החל מאנשים זרים וכלה בבני משפחה. לאלו עומד סעד, בדוגמת צו הגנה, אשר בקשה לו ניתן להגיש גם מבלי הגשת תלונה במשטרה. אם כן, מהם צווי ההגנה האזרחיים הקיימים בדין הישראלי, וכיצד ניתן לקבל כל אחד מהם?
צו למניעת הטרדה מאיימת
צו למניעת הטרדה מאיימת, אשר ניתן מכוח החוק למניעת הטרדה מאיימת, נועד למניעת ביצוע התנהגות מטרידה ומאיימת, כפי שהוגדרה בחוק, וכן נועדה להרחיק אדם אשר עולה בסיס סביר להניח כי מהווה איום ממשי על אדם אחר.
ככלל, את הבקשה לצו האמור יכול להגיש כל אדם אשר מרגיש שאחר מטריד אותו, בין אם זה מבצע אחריו מעקבים, בין אם מטריד אותו בדרכי התקשרות שונה, מאיים על חייו ועוד. ואלם, מעבר לנפגע, רשאים להגיש את הבקשה מטעמו היועץ המשפטי לממשלה או תובע משטרתי.
אופן קבלת הצו והערכאות המוסמכות
בשל ההטרדה שעולה כלפי האדם, ניתן להגיש בקשה לקבלת הצו במעמד צד אחד, לערכאה המוסמכת, היא בית משפט השלום. ככל שהתקבלה הבקשה, יינתן צו מניעה זמני, עד לביצוע דיון במעמד שני הצדדים, לכל היותר כ – 7 ימים לאחר קבלת הצו הזמני.
צו הגנה למניעת אלימות במשפחה
כנובע משמו, הצו האמור ייחודי כלפי מקרים של אלימות במשפחה. ככלל, יכול כל בן משפחה להגיש את הבקשה לקבלת הצו האמור, ככל שבוצע כלפיו מעשה אלימות, או לחילופין, ישנו חשש ממשי לקרות אירוע אלים על ידי בן המשפחה.
בדומה לצו למניעת הטרדה מאיימת, גם כאן רשאי להגיש את הבקשה בן המשפחה הנפגע או מי מטעמו, בנוסף ליועמ"ש ולתובעים משטרתיים. אולם, במקרים אלו, קיים בעל תפקיד נוסף, אשר יוכל להגיש את הבקשה בשמו של הנפגע, הוא העובד הסוציאלי.
אופן קבלת הצו והערכאות המוסמכות
לשם קבלת הצו, יש להגיש בקשה לקבלתו לאחת הערכאות המוסמכות, הן בית משפט לענייני משפחה ובית דין רבני. ככל שהבקשה אינה מוגשת מטעמו של קטין, ניתן להגיש את הבקשה גם לבית משפט השלום.
נציין כי בדומה לצו למניעת הטרדה מאיימת, ככל שיינתן צו במעמד צד אחד, יהא על הצדדים לקיים דיון במעמד שני הצדדים בפני בית המשפט, לכל המאוחר כ – 7 ימים לאחר קבלת הצו. אולם, יש לעמוד על כך כי מסירת הצו לא תיעשה על ידי הנפגע, אלא על ידי בית המשפט ומשטרת ישראל.