בית הדין הרבני, בשבתו כאחת מהערכאות בעלות הסמכות להענקת צו הגנה, מהווה מוקד בעל כוח בכל הנוגע לצווי הגנה. מהן הדרישות לקבלת הצו, ומהו הצו הנוסף אותו יכול להעניק בית הדין לנפגעים?
מאפייני צו ההגנה
צו ההגנה למניעת אלימות במשפחה, או בשמו הקצר, צו הגנה, הוא צו הניתן בעבור אלו החוששים, או אשר חוו, אלימות מנחת זרועו של בן משפחה אחר. במקרים אלו, יהא על הנפגעים להגיש בקשה, בהתאם לסעיף 3 לחוק למניעת אלימות במשפחה, לאחד מבתי המשפט המוסמכים, לשם קבלת הצו.
נציין כי לשם קבלת הצו, אין צורך בתשלום אגרה ואין צורך בהודעה, במועד הגשת הבקשה או לאחר קבלתו, להודיע אודות הפעולה לצד הפוגע.
כוחו של בית הדין הרבני
בית הדין הרבני הוא אחד מבתי הדין המוסמכים להעניק את צו ההגנה האמור, זאת לצד בית משפט לענייני משפחה ובית משפט שלום. נציין כי בעוד בית משפט שלום אינו מוסמך לדון בעניינם של נפגעים קטינים, בתי דין רבניים מוסמכים לדון בעניינם של אלו.
הסעדים הניתנים מכוח צו ההגנה
צו ההגנה, כאמור, נועד להעניק שקט וביטחון לבני משפחה שנפגעו, או עתידים להיפגע, מידו של בן משפחה אחר. משכך, החוק קובע מספר סעדים, אותם יכול להעניק בית דין רבני במסגרת צו הגנה:
- כניסה או קרבה של הפוגע לנכס בו מתגורר בן המשפחה מוציא הצו, זאת גם באם הפוגע מוגדר כבעלים חלקי או מלא בנכס המגורים.
- ביצוע פעולות בנכס, אשר יקשו על בן המשפחה מוציא הצו את השימוש הרגיל בנכס.
- הטרדת בן המשפחה מוציא הצו בכל דרך, צורה ומקום, דוגמת שיחות והודעות, מעקב וכו'.
ההוכחות לקבלת צו הגנה בבית דין רבני
לשם קבלת הצו מטעם בית הדין הרבני, על מבקש הצו לעמוד בשני תנאים:
- על המבקש לפנות לבית המשפט לכל המאוחר כמספר ימים לאחר קרות המעשה.
- על המבקש להוכיח כי קיימת סכנה ממשית לשלמותו הגופנית, בשל מעשיו של הפוגע.
נציין כי לעניין התנאי השני, כי הוכחה זו תיעשה במסגרת הבקשה לצו, שכן במסגרת הבקשה יהא על המבקש למלא תצהיר, הפורס את אופי ואופן הפגיעה, הבאת חוות דעת רפואית, ככל שנגרמה חבלה בעקבות התקיפה וכן יידוע בית המשפט אודות תלונה במשטרה, ככל שהוגשה בגין המקרה.
צווים נוספים אותם ניתן לקבל מאת בית הדין הרבני
מעבר להענקת צו הגנה למניעת אלימות במשפחה, עומדת לבית הדין הרבני אפשרות להוצאת צו הרחקה, או בשמו המלא, צו להבטחת מדור שקט ושלו. הצו האמור, אשר מקורותיו מצויים במקורות המשפט העברי, קובע כי לאישה וילדים הזכאים למזונות, עומדת הזכות לקבלת דיור שקט ובטוח.
משכך, ככל שאחד שבן הזוג לשעבר מהווה איום על הילדים או האישה, זו זכאית לפנות לבית הדין הרבני לשם קבלת הצו האמור, אשר ימנע כל גישה של הפוגע לנכס. נציין כי במקרים מסוימים, הצו יכול להיות בעל תוקף לא מוגבל, ומשכך, מהווה פתרון אידאלי.