מתן צו הגנה במעמד צד אחד הוא פרקטיקה שנוהגת כאשר מדובר על מספר צווים שתפקידם להגן על מושא הצו מפני אדם מסוים. צווים במעמד צד אחד נהוגים מאוד בצווי הגנה לקטין במסגרת החוק למניעת הטרדה מאיימת ובמסגרת החוק למניעת אלימות במשפחה.
מדובר בשני צווים חשובים ומשמעותיים מאוד, שמונעים אלימות, חשש ממשי לאלימות או הטרדה מתמשכת. שלושת המצבים האלו מכסים סיטואציות רבות יחסית של אלימות במשפחה ולכן שימושיות ביותר בהרחקתו של בן זוג או הורה מכה.
מהו צו במעמד צד אחד?
צו במעמד צד אחד הוא צו אשר נידון בבית המשפט רק כאשר הצד שמבקש את הצו מופיע וטוען את טענותיו בפני בית המשפט. בסיטואציה מן הסוג הזה ישנה בעייתיות רבה שכן הצד שנגדו מוציאים את הצו לא יכול לטעון כנגדו ופעמים רבות לא יודע שמתנהלים נגדו ההליכים האלו והוא לא יוכל להגן על עצמו כהלכה.
עם זאת, זהו מהלך חשוב והכרחי על מנת להגן בטווח הקצר על מושאי הצו, שכן אם הצד שכנגדו מוציאים את הצו היה יודע הוא יכול היה להלך איימים ולנסות ולהניא אותם מהוצאתו של צו – תוצאה מאוד לא רצויה.
לכן, בכדי למנוע מצבים לא רצויים, בית המשפט פיתח מספר מכשירים שנועדו למנוע שימוש לרעה בזכות הזו. ראשית, מתן צו הגנה במעמד צד אחד מוגבל תמיד בזמן (בין שלושה חודשים לחצי שנה), הזמניות היא תוצר של העובדה שישנו צורך מידי להרחיק את האדם, אך כאשר הסיטואציה נרגעת, ניתן לדון בטענותיו לגופן.
בנוסף, ככל שבית המשפט מגלה שהשתמשו במכשיר הזה לרעה (למשל – להוציא להורה צו שלא מאפשר לו לראות את ילדו למרות שלא עשה דבר), בית המשפט יכול לנקוט בסנקציות נגד דורש הצו, מה שיכול אף להוליד פיצויים נזיקיים.
מתי ניתן צו הגנה במעמד צד אחד?
בין אם מדובר על צו מכוח החוק למניעת אלימות במשפחה ובין אם צו מתוקף החוק למניעת הטרדה מאיימת, יש להגיש את הבקשה המתאימה לבית המשפט. בית המשפט יידון אם הוא יראה שישנה סכנה ממשית לאלימות או אפשרות סבירה להטרדה מאיימת.
הדיון שיתקיים יהיה כזה שבו רק הצד שדורש את הצו יוכל לטעון. אולם, בית המשפט יכול בהתאם לנסיבות לקבוע מועד לדיון ובו שני הצדדים יגיעו – דבר שיכול לקרות אם ישנו חשד למשל שישנו שימוש לרעה, במסגרת דיון זה בית המשפט יפסוק האם להוציא את הצו או לא.
אם בית המשפט קבע שלא להוציא את הצו וישנן השגות על קביעה זו – ניתן לערער עליה לבית המשפט המחוזי. בהתאם לנסיבות המקרה ייקבע האם הערעור יהיה במעמד צד אחד או לא. כדאי לזכור שניתן להגיש את שני הצווים והם לא סותרים אחד את השני.