אלימות במשפחה היא אינו דבר שיש להקל בו ראש. התופעה העגומה, בלשון המעטה, אשר תפסה תאוצה במהלך תקופת הקורונה, מביאה רבים לכדי הגשת צו הגנה כנגד בן משפחה, זאת לשם שמירה על הגנתם. אז מהו הצו האמור, להיכן יש לפנות ומהם הטפסים שעל המבקש למלא?
צו הגנה – הגנה מפני היקרים לכם
צו הגנה הוא צו, המונפק על ידי מספר בתי משפט, אשר נועד להגן על אלו אשר סובלים מאלימות במשפחה, או לחילופין חוששים מפני התרחשות עתידית של אלימות כלפי אחד מבני המשפחה. הצו האמור קובע הגבלות שונות לאדם נגדו הופק הצו, והפרתו יכולה להביא גם למעצרו של המפר.
כיצד תורם לי צו ההגנה?
צו ההגנה, כאמור, מגביל את הצד האלים, כך שלא יוכל להמשיך לפגוע בבני המשפחה בהמשך. משכך, מעניק הצו מספר סעדים, אשר נועדו להגן על בני המשפחה היושבים בביתם.
דוגמה אחת למגבלות אותן משית הצו היא מניעה מהאדם, נגדו הוצא הצו, להיכנס או להתקרב אל נכס המגורים בו גרים שאר בני המשפחה. נציין כי הגבלה מתקיימת גם באם לאדם נגדו הוצא הצו בעלות חלקית או מלאה בנכס. כמו כן, מוטל איסור על הטרדת בני המשפחה בכל מקום או צורה, וכן מוטל איסור על מניעת השימוש בנכס, בכל דרך שהיא.
בטרם נדרש לפרוצדורה – מי יכול להגיש צו?
צו המניעה, כאמור, מוגש על ידי בן משפחה אשר חושש מהתגבשות של אירוע אלים, מצד אחד מבני המשפחה, בעתיד הנראה לעין, או לחילופין, על ידי אדם אשר חווה אירוע כזה. כמו כן, זכאים להגיש בקשה בן משפחה חיצוני או כל אדם מטעמו של האדם העונה על ההגדרה לעיל, עובד סוציאלי, תובע משטרתי ואף היועץ המשפטי לממשלה ונציגיו.
צו הגנה – טפסים להגשה
ככלל, ככל שהינכם מעוניינים בהגשת צו הגנה, יהא עליכם להגיש "בקשה לצו הגנה", בהתאם לנדרש בסעיף 3 לחוק למניעת אלימות במשפחה. במסגרת הטופס, יהא על המבקש למלא פרטים אישיים שלו ושל בן המשפחה נגדו מוגש הצו, ביניהם כתובת המגורים של השניים, נתוניה של התלונה במשטרה, ככל שהוגשה, ממצאים רפואיים שעלו בשל התקיפה ועוד.
כמו כן, יהא על המבקש, במסגרת הבקשה, להגיש תצהיר, הפורס את העובדות הרלוונטיות במקרה. כך, יהא על המבקש להסביר את אופן התקיפה, תדירותה, מקום ההתרחשות ועוד.
לאן מגישים?
על פי החוק למניעת אלימות במשפחה, הפנייה בבקשה לקבלת צו הגנה יכולה להימסר אל מספר בתי משפט, הם בית דין רבני, בית משפט לענייני משפחה ובית משפט שלום. לעניין זה, נציין כי ככל שהמבקש הוא קטין, אין היתר להגיש את הבקשה לבית משפט השלום. משכך, יהא על מבקש הצו לפנות לאחת הערכאות השונות שצוינו, הן בית דין רבני או בית משפט לענייני משפחה.