צו הגנה לקטין הוא צו שניתן לקבל מכוח חוק למניעת אלימות במשפחה והוא יכול להיות סעד משמעותי מאוד ומשנה חיים בעבור הקטין. במאמר זה יוסברו התנאים השונים לקבלתו של הצו, כיצד ניתן להשיג את הצו, מה משמעותו של הצו ומה ניתן להשיג באמצעותו.
מהו צו הגנה לקטין?
צו הגנה לקטין הוא צו שיכול ליתן בית משפט במצב ובו סבור שהקטין נמצא בסכנה בעקבות קיומה של אלימות במשפחה. מדובר בצו שניתן יחסית בבהילות (כלומר, זמן קצר לאחר אירוע אלים כלשהו) או שנעשה במידה וישנה סכנה ממשית לאלימות (שלא בהכרח עדיין התממשה).
במסגרתו של צו ההגנה ניתן להשיג איסורים מסוימים על המכה על מנת למנוע את קיומה (או התמשכותה) של אלימות, למשל מניעת הגעה, התקשרות או המשך מגורים עם מושא הצו. בכלליות – משום שתכליתו של הצו הוא להגן על הקטין ולכן יינתנו סעדים בהתאם.
מתי ניתן לקבל צו הגנה לקטין?
ניתן לקבל צו הגנה לקטין בסמוך לאירוע של אלימות (עד כשבוע מעת האלימות) או בכל עת שישנו חשש ממשית לאלימות. ככל שאחד מן התנאים האלו התקיימו ניתן יהיה להגיש את הצו לבית משפט לענייני משפחה.
לאחר הפנייה לבית המשפט יתקיים דיון במעמד צד אחד (ללא המכה) ובו בית המשפט יוכל להעניק את צו. עם זאת, במידה ובוחרים על האפשרות של דיון במעמד צד אחד מחויבים לנהל דיון נוסף במעמד שני הצדדים ובו גם המכה יביא את נקודת המבט שלו כלפי הסיטואציה ויוכל להעלות נימוקים משפטיים מדוע יש לשנות את תנאי הצו.
מדובר על צו זמני ותוקפו מוגבל לשלושה חודשים בלבד. עם זאת, במידה ולאחר שלושה חודשים המצב לא משתפר ורואים כי הצו יעיל, יכול בית המשפט בהתאם לשיקול דעתו והנימוקים של הצדדים להאריך את הצו לתקופה נוספת של כחצי שנה.
במידה ובית המשפט מחליט שלא ליתן צו, ניתן לערער על ההחלטה הזו לבית המשפט המחוזי. עם זאת, ככל שהתרשמותו של בית המשפט היא שמדובר בשימוש לרעה בהליכי משפט (למשל הוצאת צווים ממניעי נקמה) אזי שניתן יהיה לפסוק פיצויים מתוקף עילה זו.
מה ניתן להשיג באמצעות הצו?
כאמור, באמצעות הצו ניתן לקבל מספר סעדים שתפקידם להקל על חייו של מושא הצו. למשל, הרחקה מדירת המגורים, מניעת הטרדה, מניעת שימוש בנכסים מסוימים ואף ניתן לדרוש הרחקה ממקומות נוספים כמו מקומות לימודים וכיוצא באלו.
מדובר בסעדים חשובים במיוחד שמהווים חלק חשוב מתחילתו של השיקום, ובנוסף יכולים להיות מצילי חיים פשוטו כמשמעו. בתי המשפט מודעים לכך ולכן ההליכים של הוצאת הצווים האלו הם מהירים באופן יחסי ומיועדים לכך.
כדאי לזכור גם אם נדחתה הוצאת צו הגנה לקטין ניתן יהיה להגיש בקשה לצו מניעת הטרדה מאיימת – שיכול לכסות מקרים נוספים.