התפיסה כי אלימות במשפחה עולה רק מנחת זרועם של הגברים במשפחה אינה נכונה. לא פעם נשים יהיו אחראיות לקיומה של אלימות במשפחה, בן אם כלפי הילדים ובין אם כלפי הבעל. מה עושים במקרים אלו, וכיצד ניתן לראות יחס הולם של בית הדין הרבני כלפי הקהילה הגאה?
צו הגנה – המגן מפני אלימות
צו הגנה למניעת אלימות במשפחה, או בשמו המקוצר, צו הגנה, או צו המשמש את אלו אשר חוששים מפגיעה, או אשר נפגעו, על ידי אחד מבני משפחתם, להגנה לאורך זמן. הצו האמור מאפשר הרחקתו של הפוגע מבית המגורים של המשפחה, גם אם לזה בעלות חלקית או מלאה בנכס, ובנוסף לכך, לא מאפשר לו להפריע לשימוש בנכס וליצור קשר עם בני המשפחה.
צו מצוקה – יחס הולם
מצב בו מתקיימת אלימות במשפחה הוא מצב מצוקה קשה, אשר דורש פעילות מיידית ומהירה. משכך, להענקת צו ההגנה מספר תנאים, אשר מגלמים את נכונות הרשויות לסייע לאזרח הנפגע.
ראשית, הגשת הבקשה אינה דורשת תשלום אגרה כלל, ובכך מאפשרת את ההגנה האמורה לכל אדם ללא בחינת מצבו הכלכלי. שנית, הצו הזמני ניתן בדיון במעמד צו אחד בלבד, כלומר, ללא נוכחותו של הפוגע. שלישית, מסירת הצו הזמני, ככל שהתקבל, לא מבוצעת על ידי מקבל הצו, אלא על ידי בית המשפט. בכך, נמנעת אינטראקציה, אשר יכולה להקים סיכון, בין הנפגע לפוגע.
מי רשאי להגיש את הבקשה?
כאמור לעיל, הצו האמור מעניק הגנה מפני אלימות מסוימת של בן משפחה. בנוסף לאלו, יוכלו להגיש בקשה לצו הגנה אדם מטעמו של הנפגע, לרבות שכן או חבר קרוב, בן משפחה אחר, וכן מספר בעלי תפקידים ציבוריים בישראל, לרבות תובעים משטרתיים, עובדים סוציאליים והיועץ המשפטי לממשלה ונציגיו.
מה קורה אם האישה תקפה אותי?
על אף שהתפיסה הבסיסית היא שהתוקף בקרב המשפחה יהא הגבר, שכן זה בעל הכוח הפיזי העודף, לא פעם עולים מצבים בהם התקיפה מגיעה מצדה של האישה. לפיכך, רבים שואלים, מה קורה אם האישה מצויה במושב התוקף?
לעניין זה נבהיר כי גם כאשר נשים מצויות תחת הגדרת התוקף, ניתן להגיש בקשה לצו הגנה נגדן. ככלל, כל בן משפחה יכול להגיש את הבקשה לצו כנגד כל אחד מבני המשפחה, לאחת הערכאות האופציונליות.
לעניין זה נציין כי גם בני זוג חד מיניים, אשר מצויים במצב של מצוקה, יכולים להגיש בקשה לקבלת צו הגנה, כלומר, גבר כנגד גבר ואישה כנגד אישה, ככל שאלו מרגישים סיכון. בכך, בית הדין הרבני, אשר מהווה חסם בפני הקהילה הגאה במגוון תחומים, מאפשר קבלת הגנה בשבתו כמעניק צו הגנה למניעת אלימות במשפחה.
לאן ניתן לפנות?
כאמור, אחת מהערכאות אליהן ניתן להגיש את הבקשה לצו הגנה למניעת אלימות במשפחה הוא בית דין רבני. אולם, מעבר לזה, ניתן להגיש את הבקשה גם לבתי משפט לענייני משפחה. בנוסף, ככל שלא מדובר נפגע קטין, ניתן להגיש את הבקשה גם לבית משפט שלום.