כולנו גרים בשכנות לאנשים נוספים ומשפחות נוספות. בין אם מדובר במגורים בבניין דירות, ובין אם מדובר במגורים בבית פרטי בשכונה של בתים פרטיים.
מה עליי לעשות כאשר אני נתקל במקרה של סכסוך שכנים, אשר מגיע לרמות לא נעימות ואף מאיימות מצד השכן? למי עליי לפנות לעזרה במידה ואני מרגיש מאוים? מאמר זה בא לעשות סדר בדברים ובאפשרויות העומדות בפנינו במקרה של הטרדה מאיימת על- ידי שכן.
סכסוך שכנים
מפעם לפעם אנו נתקלים באירוע חדשותי מעציב ואלים אשר מקורו בסכסוך שכנים. לעיתים אירועים אלה מגיעים לאלימות ופגיעה פיסית של ממש, ואף לפגיעה ברכוש. סכסוך שכנים בד"כ מתחיל מסכסוך קטן, בין אם מדובר על מקום חניה, על תשלום ועד בית או גורמים נוספים אשר השכנים המסוכסכים בניהם לא מסכימים על עניין מסוים.
מכיוון שכשמדובר בסכסוך שכנים, מדובר לרוב באנשים שרואים אחד את השני, או שנפגשים עם אותו גורם חיכוך (לדוג', מקום חניה) בתדירות גבוהה יחסית, אזי סכסוך זה יש לו סיכויים גבוהים יותר להפוך להיות גורם מאיים של ממש ואף להתפרצות אלימה. על כן, כדאי לטפל בסכסוך שכנים ולפתור את הסכסוך מהר ככל האפשר, בטרם נעבור את הגבול.
מהו החוק למניעת הטרדה מאיימת?
החוק למניעת הטרדה מאיימת מגדיר את המקרים בהם ניתן להגיש תלונה בגין "הטרדה מאיימת" על פי הכללים הבאים: הטרדה מאיימת הינה קבלת איומים כלפי אדם, אשר יש בה בסיס סביר להניח ולחשוש כי המטריד עלול לפגוע פיסית באדם מסוים, בפרטיותו של אדם או בחירותו.
הטרדה מאיימת יכולה להתבצע באופנים שונים, כגון: מעקבים פיסיים, פגיעה בפרטיותו של האדם המוטרד, יצירת קשר אובססיבי ומטריד בע"פ, או באמצעים טכנולוגיים (לדוג', רשתות חברתיות) גם כאשר המטריד התבקש להפסיק, פגיעה ברכושו של אדם ועוד.
צו למניעת הטרדה מאיימת
במידה ואדם מרגיש שהינו מוטרד על – ידי שכנו, הוא רשאי להגיש תלונה בגין הטרדה מאיימת כלפי אותו שכן מטריד. בית המשפט, לאחר בחינת המקרה, רשאי להוציא צו למניעת הטרדה מאיימת כלפי אותו שכן מאיים. צו זה יכול להתבטא הן בריחוק פיסי מהמוטרד (צו הרחקה), והן על – ידי פעולות נוספות, כגון: הפקדות נשקו האישי של המוטרד, במידה ויש כזה, תשלום פיצויים על תנאי וסנקציות נוספות.
יש לציין כי צו למניעת הטרדה מאיימת ניתן לתקופה של עד חצי שנה, ובמידת הצורך ניתן להאריכו לתקופה נוספת. בית המשפט יכול לקבוע סנקציות נוספות כלפי המטריד, או אף מאסר, במקרים של הפרת הצו שניתן.
לסיכום
במקרה של סכסוך בין שכנים, אשר מגיע למצב של הטרדה ואיום של ממש, יש לנו אל מי לפנות. בית המשפט לוקח ברצינות מקרים של סכסוך שכנים וכדאי לטפל בעניין ולא להזניח, על מנת שהסכסוך לא יתגבר ויעבור ויגיע למקומות אלימים.