גירושין יכולים להיות לא נעימים, אך ישנם מקרי קיצון, בהם יוצאים העניינים משליטה. במקרים אלו, בהם מרגישה האישה מאוימת, עומדת לזכותה האפשרות להוציא צו הגנה קבוע, אשר יאפשר לה מדור שקט, שימנע כל מגע אם הבעל המאיים. אז מהם יתרונות צו ההגנה הקבוע, הוא צו הרחקה, על פני צווי ההגנה האחרים, מה יש להוכיח לשם הענקתו, ומה החיסרון הדיוני הגלום בו?
גירושין – לא תמיד נעים
על אף שרובנו היינו שמחים להיפרד כיאה לאנשים בוגרים, ישנם מקרים בהם גירושין מקימים אווירה עוינת בין הצדדים, ואף לריבים ממושכים. לעיתים, ריבים אלו חורגים מגבולות ההיגיון, ומביאים למצב בו אחד מבני הזוג, במרבית המקרים, האישה, מרגישה מאוימת על ידי בן הזוג, ולעיתים אף מרגישה כי קיים ממשי לחיה.
במקרים אלו, עומד לה אפיק פעולה אשר יכול להעניק לה שקט נפשי לזמן ממושך, הוא צו הרחקה.
צו הרחקה – שקט נפשי קבוע
צו להבטחת מדור שקט ושלו בתביעת מזונות, או בשמו המקוצר, צו הרחקה, הוא צו אשר ניתן במסגרת הליך גירושין, ככל שבן הזוג, ממנו נפרדו במסגרת הליך הגירושין, מתנהל באלימות כלפי בני משפחתו, או לחילופין, מקים חשש להתקיימות התנהגות מסוג זה בעתיד.
מקורו הנורמטיבי, או במילים אחרות, בסיסו המשפטי של הצו, הוא במקורות המשפט העברי, שכן זה קובע כי במסגרת זכאותם של אישה וילדים לקבלת מזונות, אלו זכאים לקבלת דיור שליו ושקט, ללא כל הפרעה חיצונית.
יתרונות צו ההרחקה על פני צווים אחרים – צו הגנה קבוע
היתרון המשמעותי ביותר שעומד לצו ההרחקה אל מול שאר צווי ההגנה, הם צו הגנה למניעת אלימות במשפחה וצו הגנה למניעת הטרדה מאיימת, הוא משך תוקפו של הצו. בעוד תוקפם שני צווי ההגנה האמורים לא יעלה על תקופה של שנתיים, צו הרחקה יכול להיקבע לתקופה שאינה מוגבלת, ומשכך, מהווה צו הגנה קבוע.
החיסרון – הליך הדיון
בניגוד לצווים שצוינו לעיל, אשר הדיון אודות הענקתם יכולה להיעשות במעמד צד אחד, קרי, כאשר הנפגע עומד מול השופט לבדו, קבלת צו הגנה קבוע, הוא צו הרחקה, נעשה אך ורק במעמד שני הצדדים, זאת בשל כוחו המשמעותי.
התנאים להוכחה כאשר מבקשים צו הרחקה
ככלל, הפסיקה הישראלית קבעה שלושה תנאים לשם קבלת צו ההרחקה:
- על המבקשת להוכיח כי מעל ראשה מרחפת סכנה מיידית.
- מעשי האלימות מצדו של בן הזוג הוכחו כבעלי דרגת חומרה מיוחדת.
- יש להצביע על האחראי למצב ועל נקודת הזמן בה החלו הריבים.
לעניין זה, יש לציין כי גם אלימות רוחנית, הכוללת אלימות מילולית ואיומים, יכולה לשמש כעילה להענקת צו הגנה קבוע כנגד בן זוג לשעבר.