משמעות הצו והגשתו
הצורך בצו
התא המשפחתי, אמור להיות מקום שמהווה בטחון עבור הנמצאים בו. תפקידה של המשפחה הוא לתמוך, להעניק אהבה, ולטפח את תחושות הקרבה בין בני המשפחה. אך לצערנו, ישנם מקרים רבים בהם התא המשפחתי הוא בדיוק ההפך מהגדרה זו. בתקשורת אנו שומעים על הורים מתעללים, נשים המוכות על ידי בני זוגן, זקנים המנוצלים לרעה על ידי קרוביהם הצעירים, ועוד מגוון פגיעות הנעשות תחת חסותו הנסתרת של התא המשפחתי.
נציין, כי עבור כל חשש או חשד לפגיעה שכזו, יש לפנות לרשויות הרווחה והאכיפה, ולדווח בצורה מידית.
במקביל, המותקפים או המאוימים, יכולים להשתמש בכלים משפטיים על מנת להרחיק את אותם בני משפחה מעליהם. הכלי בו יש להשתמש במקרים אלו, הוא "צו הגנה". צו ההגנה, הוא צו אותו מוציאים בבתי משפט השלום, בתי משפט לדיני משפחה, ובתי דין רבניים.
שלבי הוצאת הצו
בשלב הראשון, יש להוציא את טופס הגשת הבקשה לצו ההגנה באתר האינטרנט של בית המשפט. לאחר מכן יש למלא את כל הפרטים ולהגיש את הבקשה. בית המשפט או בית הדין, יוציא את הצו במידה וקיימת סבירות גבוהה כי אותו בן משפחה מולו הוצא הצו, יתנהג בצורה אלימה כלפי מגיש הבקשה.
בנוסף, בית המשט יוציא את הצו במידה ואותו בן משפחה אכן התנהג בצורה אלימה כלפי מגיש הבקשה בטווח זמן קרוב יחסית להגשת הבקשה. לאחר הוצאת הצו, אסור יהיה לאותו אדם להתקרב לסביבת מגוריו של בן המשפחה מבקש הצו, להטריד אותו בכל צורה ודרך שהיא, ובמידה והוא בעל נשק, הנשק יילקח ממנו.
תוקף הצו והארכתו
השלב הראשון
צו ההגנה, הוא כלי משפטי בעל השלכות קריטיות, העלולות אף לגרום להוצאתו של אדם מביתו הפרטי, אף על פי שהוא עצמו בעל הנכס. בנוסף, ייתכנו מצבים כיום, בהם הוצאת הצו תבוצע מסיבות שקריות, על מנת להשיג יתרון יחסי במאבקי המשמורת, חלוקת הנכסים והמזונות בעת ניהול הליך גירושין.
לכן, תוקפו הראשוני של צו ההגנה הוא קצר יחסית, והוא תקף לשלושה חודשים מרגע הוצאת הצו. לאחר שלושה חודשים בית המשפט יתכנס לדיון בהארכת או הפסקת הצו.
השלב השני
לאחר שעברו שלושה חודשים, בית המשפט יתכנס, ועל פי שיקול דעתו, יכריע אם ניתן יהיה להאריך את צו ההגנה לתקופה של עוד חצי שנה, או לבטלו. במקרים חריגים ומיוחדים מאוד, בית המשפט יכול להאריך את צו ההגנה בעוד שנה מסיומם של שלושת החודשים הראשונים.
לסיכום
"צו ההגנה", הוא כלי משפטי יעיל, שנועד לתת מרחב נפשי, משפטי ופיזי, לבני משפחה מותקפים, על ידי הרחקת הגורם המאיים מסביבת הקורבנות. תוקפו של הצו ניתן להארכה, תוך הצגת טיעונים וראיות רלוונטיים, וכך הוא מציל חיים, פשוטו כמשמעו.